مشاوره ی طلاق
در سالهای اخیر نسبت طلاق به ازدواج رشد بالاتری داشته است. استانهای تهران و البرز پر طلاق ترین استانها هستند.
هرچند میزان طلاق افزایش یافته ولی طلاق همچنان امری ناخوشایند است. انگ ناشی از طلاق کاهش پیدا کرده ولی هنوز وجود دارد که البته از جامعه ایی به جامعه دیگر و از خانواده ایی به خانواده دیگر متفاوت است.
به هر حال طلاق می تواند یک راه حل سالم برای یک ازدواج مشکل زا محسوب شود و یا اینکه خود تبدیل به یک بحرانی جدید در زندگی اعضای خانواده شده و آسیبهای بیشتری را ایجاد کند.
در دهه 70 کشورهای توسعه یافته آمار طلاقشان شدیدا از ازدواج پیشی گرفته بود(دقیقا مثل روند فعلی کشور ما). سئوالی که ذهن پژوهشگران را به خود مشغول کرده بود این بود که علت این رشد و روند صعودی طلاق چیست. یکی از علل، قوانینی بود که طلاق را راحت کرده بود. مثلا در امریکا قانون طلاق بدون مقصر وضع شده بود که دو طرف در خواست طلاق می دادند و ازدواج آنها باطل می شد. در دهه 80 آمریکا این روند را تحت کنترل گرفت و قوانینی جهت بهبود خانواده ها وضع کرد . قانون طلاق بدون مقصر عوض شد، جهت طلاق حتما زوجین باید مشاوره طلاق می گرفتند به این ترتیب که به آنها چند ماه فرصت می دادند و در این مدت حتما تحت نظر روانشناس قرار می گرفتند و اگر روانشناس تایید می کرد که این ازدواج مشکل زا است گواهی ایی جهت طلاق برایشان صادر می شد. همچنین آموزشهایی در قبل ازدواج گذاشته شد و فرهنگ مشاوره پیش از ازدواج در جوامع پیشرفته جای خود را پیدا کرد که در واقع مشاور ازدواج به نوعی پیش بینی کننده است یعنی با توجه به تستهایی که از زوجین می گیرد و تفسیر آنها و نتایج، و نهایتا با توجه به ویژگی های شخصیتی شان ، عوامل احتمالی که در زندگی زوجین وجود دارد که ممکن است ازدواج را مشکل زا کند تشخیص می دهد. و به جواب این سئوال می رسد که آیا این ازدواج معیارهای خوشبختی را دارد به صلاح است یا اینکه کلاً به صلاح نیست و در همان مرحله اول این مسئله کنترل می شود.
همانطور که اول گفتم، طلاق می تواند یک راه حل سالم برای یک ازدواج مشکل زا محسوب شود و یا اینکه خود تبدیل به یک بحرانی جدید شود و زندگی روانی فردزرا تحت تاثیر قرار دهد. نتایج پژوهش ها نشان داده است که از بین زوجین ، مردها بیشتر مستعد آسیبهای بیشتری بعد از طلاق هستند.
به هر حال بهتر است زوجینی که احساس ناامیدی کرده اند و دیگر آینده ایی با هم نمی بینند این مسئله را در نظر داشته باشند که شاید درگیر هیجانها و احساسهایی زود گذرشده اند و یا شاید یک لجبازی کوچک اینچنین به بحرانی بزرگ تبدیل شده . زوجین بهتر است لجبازی را کنار بگذارند (خصوصا زوجهایی که با این کار به آمار بچه های طلاق اضافه می کنند ) و در ادامه راه به روانشناس مراجع کنند. مسئله ایی که 30 سال پیش آمریکا با آن مواجه بود و ذهن روانشناسهای بزرگ را اشغال کرده بود امروز در جامعه ما معضل بزرگ شده است. بهتر است با هوش باشیم . درست است در کشور ما ، هنوز پیشرفتی آنچنانی از لحاظ بهداشت روانی به وجود نیامده است (البته هم اکنون در حال تصمیم گیری برای قوانینی برای طلاق و ارجاع به روانشناس هستند و اخیرا هم پیشنهادی شده جهت صدور مجوز بهداشت روانی قبل از ازدواج )، ولی هم اکنون که ما دسترسی به انواع و اقسام مطالب را داریم ، پس ما با علم روز جهان پیش برویم که فردا حسرت نخوریم و کسی را مقصر ندانیم.
خوب باشید.
یاسمن رحیمی
تلفن کلینیک (دولت) : ۲۶۶۰۵۰۳۴
پیج در :